Duvarlar Nasıl Boyanır: Adım Adım Duvar Boyama Rehberi
Boyama işlemine en yukardan başlayın. Duvar boyama teknikleri konusunda ilk kural, boyama işlemine hep en yukardan başlamaktır. Eğer tavanları boyayacaksanız işe tavandan başlayın. Uzatma sapı yardımıyla tavanı ileri geri, aynı yönlü hareketlerle boyayın. Tavan kuruduktan sonra duvarlara geçebilirsiniz.
Duvarların boyaya hazır olup olmadığını kontrol edin. Kusursuz boya nasıl yapılır diye düşünüyorsanız, boyaya hazır duvarlar ile yanıtını verebiliriz. Boyanın arzu ettiğiniz gibi durması için duvarların pürüzsüz olması gerekir. Duvarlarda kabaran, dökülen noktalar ya da küf, rutubet olup olmadığını kontrol edin. Toz ve örümcek ağları varsa boya işleminden önce temizlemek önemlidir.
Duvarda gerekli alanları macun ve zımpara yardımıyla düzeltin. Duvarlarda çatlak, delik, döküntü olan bölgeler varsa bu alanları macun yardımıyla kapatmanız gerekmektedir. Duvar kağıdı söktüyseniz, kağıt ve yapıştırıcı kalıntıları olabileceği için bu alanları da zımpara ile düzeltmek gerekmektedir. Macunladığınız bölgeler de dahil olmak üzere zımpara ile duvar yüzeyini pürüzsüzleştirmeli ve üzerinde kalan tozu temizlemelisiniz.
Boyanın daha iyi tutması için astarlama yapın. Astar boya, uygulayacağınız asıl boyanın duvarda daha iyi tutmasını ve pürüzsüz olmasını sağlayacaktır. Ayrıca boyama işleminiz astarlama ile daha uzun ömürlü olur. Duvarlardaki mevcut boya koyu renkse ve açık renge boyamak istiyorsanız yine astarlama işlemi gerekmektedir. Astar boyanın tek kat olması yeterlidir. Rulo fırça ile yukarıdan aşağıya boyama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Ardından astar boyanın kurumasını bekleyin.
Duvar boyasını hazırlayın. Bazı boyaların su veya tinerle seyreltilmesi gerekirken bazı boyalar kullanıma hazırdır ve böyle bir işlem gerektirmez. Bunun için boya kutusunun üzerindeki yönergeleri incelemeyi ihmal etmeyin. Eğer bir kutudan fazla boya kullanacaksanız boyaları karıştırmak faydalı olabilir çünkü bir kutudan diğerine az da olsa ton farkı olabilir. Boyanız hazır olduğunda boyama işlemine geçebilirsiniz.
Kusursuz bir boya için gerekli alanlara kestirme işlemi uygulayın. Kestirme, pencere, kapı kenarları ve tavanla duvar arasındaki ince yerlerin özel bir kestirme fırçası yardımıyla boyanması işlemidir. Eğer duvarları ve tavanı ayrı renklere boyuyorsanız, birleşme yerleri için kestirme işlemi yapmanız gerekecektir. Kestirme fırçası yardımıyla aşağı yukarı veya yatay olarak yumuşak hareketlerle boyayın. Kestirme yerlerinin kurumasını beklemeden duvarları boyamaya geçebilirsiniz.
Duvarları, fırçayı hep aynı yönde sürerek boyayın. Ruloyu boyanın içine daldırın ve ardından boya tavasının üzerinde gezdirerek rulodaki fazla boyanın dökülmesini sağlayın. Ardından yukarı aşağı hareketlerle duvarlarınızı boyayın. Eğer yatay hareketlerle boyarsanız duvardaki renklerde dalgalanma ya da boyanın akması gibi sonuçlara yol açabilirsiniz. O nedenle, hep aynı yönlü hareket etmeye özen gösterin.
İlk katın kurumasını bekledikten sonra ikinci kat boyayı uygulayın. Boyanın daha kalıcı olması, kusursuz görünmesi ya da arzu ettiğiniz tonda olması için boyayı iki kat uygulamanız gerekebilir. Bunun için, ilk kat boyanın en az 24 saat bekleyerek kurumasını sağlayın. Bazı boya türlerinde bu sürenin değişiklik gösterebileceğini unutmayın. Ardından, aynı yöntemle ikinci kat boya uygulamasına geçebilirsiniz.
Son rötuşları yapın ve evi havalandırın. Boyama işleminiz bittiğine göre, artık pencereleri açarak evi havalandırıp boyanın iyice kurumasını bekleme zamanı geldi demektir. Prizler üzerindeki maskeleme bantlarını çıkarabilir, kenar ve köşelerde unutulan bölgeler kalmış mı kontrol edebilirsiniz. Bu durumda yine kestirme fırçası yardımıyla ufak rötuşlar yapmanız gerekebilir. Boya kuruduktan sonra yerlerdeki örtüleri kaldırıp sıçrayan boyaları sünger yardımıyla kolay ve etkili biçimde temizleyebilirsiniz. Pencereleri açın ve evinizdeki yeni renklerin ve ferahlığın tadını çıkarın.