Tavan Boyası Nasıl Yapılır?
Ev nasıl boyanır, badana yapmaya nereden başlanır diye düşünüyorsanız, kesinlikle tavandan başlayarak boyanır diyebiliriz. Evin boyasında kusursuz bir görünüm için ve boyanın diğer alanlara sıçramasını, leke bırakmasını önlemek adına önce tavanı boyamalısınız. Tavan boyarken, daha evvel bahsettiğimiz boya malzemelerine ek olarak sadece rulo için uzatma aparatına ve tavan boyasına ihtiyacınız olacak. Merdiven ile sürekli yer değiştirmek zor olabileceği için uzatma aparatı daha pratik bir kullanım sunabilir.
- Zemine naylon örtü yerine damlatma bezi serin.Tavan boyarken daha fazla boya dökülebileceğinden zemine naylon örtü yerine damlatma bezi sermeyi deneyin. Böylelikle, boya daha çabuk kurur ve yanlışlıkla basıp kayma ve düşme gibi kazaların önüne geçebilirsiniz.
- Tavandaki çatlak ve delikleri onarın.Tavanı boyamaya geçmeden evvel spatula ile kazınması gereken tümsekleri ve çatlakları kazıyın. Eğer oyuklar varsa tıpkı duvar boyama işleminde olduğu gibi dolgu macunuyla buraları doldurabilirsiniz. Son olarak, zımpara yapın ve tavanda kalan tozları, artıkları temizleyin. Temizleme işlemini elektrik süpürgesi ile yapabilirsiniz.
- Maskeleme bandı kullanın.Duvarları değil sadece tavanı boyayacaksanız kenarlara maskeleme bandı yapıştırarak boyanın duvarlara bulaşmasını engelleyebilirsiniz. Eğer tüm evi boyayacaksanız maskeleme bandı kullanmanıza gerek yok. Unutmamanız gereken şey ise boya kurumadan maskeleme bantlarını çıkarmış olmanız.
- Astarlama ve kenarlar için kesme işlemini yapın.Tavan boyama işlemindeki süreç aynı duvar boyasında olduğu gibidir. Boyanın kalıcılığı ve pürüzsüzlüğü için tavana bir kat astar uygulayın. Tavanın duvarla birleştiği kenarlar için kestirme işlemi yapmalısınız. Bu işlem, uygun bir fırça yardımıyla kenar ve köşelerin boyanma işlemidir.
- Tavanı boyamaya başlayın.Duvar boyama işleminde olduğu gibi fırçayı boyaya batırıp fazla boya kalmayana kadar bekleyin veya tavanın üzerinde hareket ettirin. Ardından aynı yönlü hareketlerle tavanı boyamaya başlayın. Ruloyu gereğinden fazla bastırmamaya özen gösterin.
- İlk kat kuruduktan sonra ikinci kat boyayı uygulayın ve işlemi tamamlayın.Tavana sürdüğünüz boyanın kurumasını bekleyin ve ardından gerekliyse ikinci kat boyayı yapmaya geçebilirsiniz. Malzemelerinizi kaldırıp kurumasını bekleyerek işlemleri tamamlayabilirsiniz.